Gulai ayam


Assalamualaikum

Harini kitamasuk bab gulai2...gulai la family aku hari-hari makan gulai..wahahha
d.kali ni nama sempoi sket..why seksi??? sebab ada paha,ada dada uada kepak(bila angkat nama ketiak ayam), ada pungung...semua seksi2 youu..wahahaha
dont waste our time..lets go..





Bahan A




1. Bawang putih(4 -5 biji)
2. Halia
3. Daun kari
4. Bawang besar (1 biji)
5. Herba and the geng..
nama xtau..wahahaha...rupa aku tau
ala tu kulit kayu maniss,bunga lawang,bunga cengkih..
adik bradik dia la..

Bahan B




1. Bawang putih (7-8 biji_
2. Halia ( 5 cm)

 1 dan 2 dikisar

3. Rempah babas (paket besar)
4. Santan

Bahan C



1. Ayam (seekor)
2. Ubi kentang (ikut suka)
3. Perencah secukup rasa (satu sudu besar)
4. Garam secukup rasa


CARA-CARANYA


1. Panaskan minyak, masukkan semua bahan A, tumis sampai naik bau..sampai warna dia macam kekuningan sket..

2. Masukkan bawang putih dan halia yang telah dikisar...tumis sampai naik bau jugak..sampai kuning warna dia...pandai2 la agak2 kann..

3. Bancuh rempah kemudian masukkan..tumis samapai bau rempah mati..mcm mna tu??mksudnya  tumis sampai agak-agk rempah dah masak..pastu masukkan santan and tunggu and kacau samapai santan pecah
tips:guna minyak banyak sket supaya rempah xmelekat..xjadik garing..pastu hangit..sentiasa kacau...

dah selesai tumis masukkan air..agak2 jangan banyak sangat takot CEROI..

4. Masukkan bahan C..tunggu sampai ayam dan ubi lembut..kemudian jgn lupa rasa plak...dh ckup rasa tutup api..DONE!!!!

selalu family aku mkn gulai ayam mesti ada pekasam goreng bawang..perghhh!!!!terbaek....boleh jugak hdangkan dgn ulam-ulaman dan sayur atau telur dadar ka.....






No comments: